Wil je groeien, dan moet je los durven laten

Header circle
Circle

Gary Damen richtte in 2009 de RADI federatie op. “Als je je vleugels uit wil slaan, is het belangrijk om op tijd los te durven laten,” vindt hij na 12 jaar pionieren. De federatie is toe aan een volgende stap. We spreken adviseur en docent Gary over zijn beweegredenen om sommige taken niet meer zelf te doen maar uit te besteden.

Gary blikt terug op hoe de federatie ontstaan is: “De manier van denken over verzekerbare risico’s is in de loop der jaren veranderd. Dat vroeg om andersdenkende en goed opgeleide adviseurs. Adviseurs die zich op bedrijfsadvies richten in plaats van op risicodekking. Om deze Register Risico Adviseur Duurzame Inzetbaarheid (RADI-adviseurs) betrokken te laten blijven bij het vakgebied, bundelde ik deze alumni in een Beroepsfederatie: genaamd RADI.”

Dat ging prima met 200 aangesloten leden, maar inmiddels zijn dat er 600 en komen er jaarlijks 200 bij. Het is duidelijk dat duurzame inzetbaarheid een vakgebied in ontwikkeling is. Zeker in een vergrijzend Nederland. De federatie RADI is dan ook de fase 1.0 voorbij en is toe aan een professionaliseringsslag.

Slagvaardig blijven
De 5 bestuursleden en 5 leden van de Raad van Bestuur van RADI vroegen zich daarom begin dit jaar af of ze zelf de organisatie wilden uitbouwen of dat het slimmer is om dit aan een vooraanstaande club uit te besteden die hier affiniteit en ervaring mee heeft. Om het vizier naar buiten te richten, koos de RADI-federatie voor ondersteuning van Wissenraet Van Spaendonck. Dat is volgens de bestuursleden nodig om slagvaardig te blijven. “We hopen samen met een partij die er verstand van heeft aanknopingspunten te vinden met stakeholders zoals brancheorganisaties, verzekeraars, arbodiensten, UWV en het ministerie.”

Gary kijkt er naar uit om samen met Wissenraet Van Spaendonck te ontdekken hoe de naam RADI nog beter geladen kan worden. “Zo is het hopelijk in de toekomst behalve voor adviseurs en adviespartijen ook voor de buitenwereld helder wat ze aan een RADI hebben als het gaat om duurzame inzetbaarheid.”

Juiste vertrekpunt
Gary schetst het profiel van een RADI-adviseur. “Een RADI kijkt fundamenteel anders naar de wereld dan de meeste adviseurs. Een RADI beantwoordt vooral de hoe-vraag van duurzame inzetbaarheid. Hij achterhaalt de vraag achter de vraag en stelt deze centraal. Het is de kunst om het juiste vertrekpunt te zoeken, want achter bijvoorbeeld een vitaliteitsprobleem zit in veel gevallen een ander probleem. Een RADI-adviseur hobbelt niet mee met de klant, maar draagt bij aan de zelfredzaamheid van de organisatie en kijkt bijvoorbeeld naar onderwerpen als cultuur en leiderschap. Een RADI is een inlevende creatieve generalist in plaats van een specialist. Hij komt breed binnen en trechtert om de vinger op de zere plek te leggen.”

Los durven laten
Gary is van mening dat wat je zelf aanwakkert, op tijd los moet durven laten om je vleugels uit te kunnen slaan. Zo is de federatie sinds kort opengesteld voor de BV Nederland. Ook andere opleiders dan het opleidingsinstituut NiDi waar Gary grondlegger van is, mogen de opleiding tot RADI aanbieden als deze aan de exameneisen voldoet. “Houden we dit alleenrecht, dat wordt RADI een eilandje. Het is belangrijk de federatie in deze fase beter, anders en onafhankelijker te organiseren. Daar kan Wissenraet Van Spaendonck ons bij ondersteunen. Het is ook strategisch van belang om de markt te laten zien dat we de ontwikkeling van de federatie serieus nemen en niet zelf gaan freewheelen. We willen een gedegen organisatie opbouwen. Samen met Wissenraet Van Spaendonck maken we Nederland inzetbaar,” besluit Gary.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!