LUKA zorgt voor een betere ventilatie

Header circle
Circle
branchevereniging luka

Als we straks weer het normale leven enigszins kunnen oppakken, is het zaak dat de ventilatie goed geregeld is. Continue toestroom van verse lucht beperkt namelijk de overdracht van luchtweginfecties zoals COVID-19. Ondanks dat mensen zich hiervan bewust zijn, komen nog maar weinigen in actie. Ook op scholen, in ziekenhuizen, kantoren en bibliotheken staan acties vaak on hold omdat nog niet precies bekend is hoe er met huisvestiging wordt omgegaan.

Praat met LUKA-leden
Erik Barth is algemeen voorzitter van de branchevereniging LUKA en tipt: “Denk erover na en praat met een van de LUKA-leden hoe ventilatie te controleren en optimaliseren is.” LUKA staat voor Nederlandse Vereniging van Luchtkanalenfabrikanten. Het is hét kennisplatform op het gebied van luchtbehandeling voor installerend Nederland. Hier zijn zowel de leden vertegenwoordigd van bedrijven die luchtkanalen ontwerpen, fabriceren en
monteren als geassocieerde leden die zich richten op de componenten die tussen de kanalen geplaatst zijn om de lucht te filteren, verwarmen, verkoelen of bevochtigen. De zogenaamde appendages.

Verloren lucht
Marcel Pullens is bestuurslid en voorzitter van de commissie Milieu en Techniek van de LUKA en legt uit: “Er gaat altijd lucht verloren tijdens het transport door een kanaal. Dat is geaccepteerd, maar dankzij onze vastgestelde kwaliteit van produceren en monteren, hebben we dit verlies teruggebracht van circa 20% naar circa 7%. De kwaliteit die de leden afleveren, wordt gecheckt door TÜV Rheinland.

Voorkomen van luchtweginfecties
Het belang van een goede ventilatie is groot. Marcel schetst: “Een goede ventilatie is belangrijk om het binnenklimaat in verblijfsruimten zo optimaal mogelijk te krijgen.” Ventileren kan door een raam permanent op een kier te zetten, maar we zien steeds vaker mechanische ventilatie. Marcel licht toe: “We halen de buitenlucht via luchtbehandelingskast
naar binnen en voeren vuile lucht in de ruimte af.”

Kwaliteitsstandaard
Al in 1972 zochten bedrijven elkaar op om de luchtkwaliteit in utiliteitsgebouwen te verbeteren en dat doen de 40 LUKA-leden nog steeds. Zowel bij bestaande woningen als voor nieuwbouw waar ze vanaf de tekening al betrokken worden. De Luka-leden ontwikkelden een kwaliteitsstandaard voor installatie van luchtkanalen. Bouwend Nederland ziet dat handboek als gewenste standaard. “De bouw gaat door, daar zien we voldoende aandacht voor ventilatie, maar in bestaande utiliteitsgebouwen laten velen het liggen. En dat gaat problemen geven,” voorspelt Erik.

Inventarisatie luchtkanalen
Erik licht toe: “Als straks weer meer mensen naar kantoor gaan, gaan ze hier vragen over stellen.’ Daarom is het verstandig dat gebouweigenaren nú een inventarisatie laten maken hoe het met de ventilatie gesteld is. Is deze in orde of vraagt dit aanvullende maatregelen? “Vaak zie je dat de ventilatie destijds goed is aangelegd, maar dat door wijzigingen van de indeling van het kantoor de ventilatie vergeten is mee te nemen. Voor moderne gebouwen is hier
redelijk eenvoudig iets aan te doen, voor oude gebouwen vraagt dat iets meer,” weet Erik.

Ventilatie onder de loep
Alleen al voor scholen is 360 miljoen euro uitgetrokken om de ventilatie op orde te krijgen. Erik: “Daar kun je veel voor doen, maar we merken dat scholen vaak niet weten waar ze heen moeten. Ze besteden een groot deel van het vrijgemaakte geld aan adviesbureaus, terwijl ze eigenlijk gewoon direct de ventilatie onder de loep moeten laten nemen. Als de verwarming in de winter stuk is, laat iedereen dat direct maken, maar als de ventilatie kapot is, vinden we het opeens minder belangrijk. Nu kunnen we de ramen weer openzetten, maar we moeten vooruitkijken.”

Groot netwerk
Om LUKA beter op de kaart te zetten voor de buitenwereld heeft LUKA het secretariaat begin vorig jaar overgedragen aan Wissenraet Van Spaendonck. Erik: “Zij weten wat er bij brancheverenigingen speelt en hebben een groot netwerk.” John Griep is verenigingsmanager en vertelt: “We gaan LUKA professionaliseren, profileren en zichtbaar maken. Dat doen we onder meer via onze sociale mediakanalen. We zetten de deuren van LUKA open en zoeken verbindingen met soortgelijke organisaties van bedrijven zodat bijvoorbeeld samen opgetrokken kan worden op het gebied van opleidingen. We hebben laatst een flyer over luchtbehandeling gemaakt die LUKA-leden bij klanten kunnen achterlaten. Alles om het belang en de bewustwording van goede ventilatie op de kaart te zetten. Juist nu.”

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!