Hoe kan innovatie bijdragen aan het aanpakken van uitdagingen zoals personeelskrapte? Hierover spraken betrokken vertegenwoordigers uit de TIC-sector op 5 november 2024 met elkaar tijdens de TOPic table met als thema “Kwaliteitsborging en personeelskrapte: toekomstbeeld en de rol van innovatie in de TIC-sector”.
TIC-sector
De TIC-sector (Testing, Inspection, and Certification) biedt conformiteitsbeoordelingsdiensten aan zoals testen, validatie en certificering, om ervoor te zorgen dat producten, processen, systemen of personen voldoen aan de vereiste normen en regelgeving. Op deze wijze kan op de kwaliteit en betrouwbaarheid hiervan worden vertrouwd. De sector werkt voor veel verschillende kwaliteitsschema’s (bijv. ISO 9001) voor ondernemingen, maar ook voor brancheorganisaties/sectoren die een eigen keurmerk of kwaliteitscertificaat voeren.
Krapte op de arbeidsmarkt
Veel branches en sectoren kunnen moeilijk aan goed gekwalificeerd personeel komen. Dit speelt ook voor de TIC-sector: een belangrijke sector voor het borgen van de kwaliteit bij ondernemend Nederland. Een tekort aan bijvoorbeeld KAM-coördinatoren, kwaliteitsmanagers en auditors kan de kwaliteitsborging onder druk zetten. En niet alleen inspectie- en certificatie-instellingen hebben te maken met arbeidsmarkttekorten, maar ook schemabeheerders en branches.
Personeelstekort belemmert groei en innovatie
Onder leiding van Wissenraet Van Spaendonck spraken vertegenwoordigers van verschillende sectoren, certificeringsorganisaties en toezichthouders over het tekort aan personeel. Dit tekort zorgt niet alleen voor problemen in de dagelijkse bedrijfsvoering, maar belemmert ook de groei en innovatie op de lange termijn.
Tijdens de TOPic table is er onder andere gesproken over:
- De rol van innovatie bij het aanpakken van de personeelskrapte. Denk bijvoorbeeld aan risico gestuurd auditen of remote auditing. Of het verbeteren van de arbeidsproductiviteit door werk anders te organiseren of audits effectiever in te steken.
- Op welke wijze digitalisering of AI hierin kan ontzorgen bij dagelijkse werkzaamheden.
- Er werd ingegaan op het op juiste wijze aantrekken én behouden van personeel, op leiderschap, en op het belang om op thema’s de samenwerking met stakeholders te zoeken.
De TOPic table werd afgesloten met een positieve noot, waarbij de deelnemers het belang van samenwerking en innovatie benadrukten om de uitdagingen van personeelskrapte en kwaliteitsborging in de TIC-sector aan te pakken. Het ontmoeten van andere deskundigen en het uitwisselen van ideeën, trends en (praktische) ervaringen is goed bevallen. Daarbij bood de uitwisseling van ideeën en best practices nieuwe inzichten en inspiratie voor toekomstige stappen.
TOPic table
De TOPic table is een initiatief van Wissenraet Van Spaendonck om ondernemers, bestuurders en inhoudsdeskundigen die met eenzelfde thema worstelen, met elkaar te verbinden. Met een selecte groep mensen uit verschillende sectoren worden ervaringen gedeeld en wordt men geïnspireerd om tot nieuwe inzichten te komen. De host stuurt aan op gelijkwaardigheid en zorgt ervoor dat er een open gesprek gevoerd kan worden. Hoe meer vertrouwen er in de groep is, hoe meer er van elkaar te leren valt. Een mooie manier om sectoren met elkaar te verbinden en een stapje verder te brengen. Eerder hebben al TOPic tables over Duurzame inzetbaarheid en Duurzaamheidswetgeving, Eiwittransitie en Conscious Business plaatsgevonden.