Header circle
Circle

STGCP ondersteunt het onvertelde verhaal van de verzetsvrouwen van Trouw

In de Nederlandse geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog zijn de verhalen vaak gefocust op mannen, en worden de vrouwen vaak niet uitgelicht. Om het verhaal van de verzetsvrouwen in de schijnwerpers te zetten, ondersteunt de Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland (STGCP) het project van Trouw, het landelijke dagblad met christelijke achtergrond.

Wie is STGCP?
STGCP staat voor de Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland. Het is een organisatie die zich inzet voor het bevorderen en het ondersteunen van christelijke media en journalistiek in Nederland.

Wat doet STGCP?
Ze richt zich op het stimuleren van een christelijk perspectief in de media en het ondersteunen van journalisten en publicaties die deze visie uitdragen.

De uitdaging
Het verhaal over de oorlog gaat vooral over mannen, terwijl er ook verzetsvrouwen waren. Wie waren de vrouwen van de verzetskrant Trouw, en wat deden zij? De Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland heeft dit project ondersteund.

quote

Vrouwen van Trouw heeft een gezicht gegeven aan de tot recent toe onbekende verzetsvrouwen.

Pepijn Smulders, Verenigingsmanager van de Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland

Projectdetails

De Stichting ter Bevordering van de Christelijke Pers in Nederland zet zich in voor de media die de boodschap van de Bijbel serieus willen uitdragen. Het doel is het bevorderen van gerechtigheid, vrede, vrijheid en naastenliefde in onze samenleving. Een bijzonder focuspunt hierbij is de ontwikkeling en de identiteit van dagblad Trouw. De stichting ondersteunt dit door financieel bij te dragen aan bedrijven en organisaties die de christelijke pers en media versterken. Ook heeft de stichting specifieke rechten binnen het redactiestatuut van Trouw.

Hoe Trouw is ontstaan
Trouw is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog als een illegaal verzetsblad genaamd “Oranje-Bode”. Dit blad werd opgericht door een groep journalisten die tegen de Duitse bezetting waren. Na de oorlog veranderde de naam van het blad in “Trouw” en werd het een landelijk dagblad met een christelijke achtergrond. De krant staat bekend om zijn onafhankelijke journalistiek en zijn focus op ethische en maatschappelijke kwesties. Trouw heeft door de jaren heen een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse onderzoeks- en kwaliteitsjournalistiek.

Vrouwen van Trouw
Eén van de projecten die de stichting recent heeft ondersteund, door te financieren, is het project ‘Vrouwen van Trouw’. Dit project is opgezet omdat het verhaal van de oorlog tot dan toe voornamelijk over de mannen ging, terwijl er ook verzetsvrouwen actief waren. Hier was echter nog weinig over bekend. De reportage ‘Vrouwen van Trouw’ heeft als doel om deze vrouwen een gezicht te geven en hun verhaal te vertellen. Zo werd bekend dat vrouwen niet alleen ingezet werden om de krant te verspreiden, maar ook coördinerende rollen hadden. Het project heeft geresulteerd in een mooie reportage en is goed ontvangen door de lezers van Trouw. De stichting is trots op de bijdrage die het heeft kunnen leveren aan dit belangrijke verhaal.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter zodat we contact met je kunnen opnemen. Je ontvangt automatisch via e-mail een bevestiging van jouw contactverzoek.

Keurmerkscan

Andere klantcases

Ledenonderzoek NVRA featured

Ledenonderzoek NVRA

De NVRA wil toegevoegde waarde blijven bieden voor haar leden en hoopt door middel van een ledenonderzoek…

Lees verder
data managen vereniging

Herpositionering VSR

Digitalisering en robotisering zijn aan een opmars bezig, ook in de schoonmaakbranche. Welke technische ontwikkelingen zijn dat,…

Lees verder
onafhankelijkheid keurmerk

Keurmerk voor NRTO

De NRTO overwoog al een poos een NRTO-keurmerk in te voeren omdat ze een sterkere kwaliteitspositie wilden…

Lees verder
data managen vereniging

Beheer SNA keurmerk

Vraag van de opdrachtgever was het beheer van het SNA-keurmerk waaronder wordt verstaan: beheer van register van…

Lees verder