Header circle
Circle

SNA-keurmerk heeft inmiddels 5.100 gecertificeerde ondernemingen

Begin 2025 stonden er ruim 5.100 ondernemingen (uitzendbureaus en aannemers van werk) in het SNA-register met het SNA-keurmerk. Jaarlijks melden een groot aantal ondernemingen zich aan voor het keurmerk, waarvan overigens een groot deel niet door de eerste inspectie komt. In 2024 heeft SNA ruim 1.100 nieuwe aanmeldingen van ondernemingen ontvangen, een flinke stijging van 32% in vergelijking 2023. Een mooi resultaat en een stimulans om te blijven inzetten op de kwaliteit en groei van het keurmerk.

Wie is SNA?
SNA is de stichting die het SNA-keurmerk beheert. Het SNA-keurmerk is het keurmerk voor de uitzendsector en aannemers van werk en is ontwikkeld om de risico’s van inleners van arbeid en opdrachtgevers van werk te beperken. 

Wat doet SNA?
SNA heeft als doel het realiseren van zelfregulering ter voorkoming van fraude en illegaliteit in de uitzendbranche en bij alle vormen van (onder)aanneming van werk. Met het laten uitvoeren van inspecties op basis van de nationale norm NEN 4400 en het toekennen van het SNA-keurmerk geeft SNA hieraan invulling. 

De uitdaging
De markt van flexibele arbeid krijgt veel politieke aandacht, dit maakt dat regelmatig door de overheid wordt nagedacht over strengere regulering van de flexmarkt. SNA zal hierop en op de ontwikkelingen die dit met zich meebrengt in de markt (waterbedeffecten) moeten anticiperen.

quote

Wissenraet Van Spaendonck werkt sinds de start van het keurmerk aan verdere versterking van het keurmerk. Inmiddels staat er met ruim 5.100 gecertificeerde ondernemingen een gedegen en volwassen systeem met een goede infrastructuur en allerlei waarborgen.

Roland Huisman, directeur Stichting Normering Arbeid

Projectdetails
Het SNA-keurmerk is ontwikkeld voor de uitzendbranche en voor aanneming van werk. Ondernemingen met het keurmerk voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van administratie, financiën en personeelsbeleid. Nederlandse organisaties verkrijgen het SNA-keurmerk door te voldoen aan de NEN 4400-norm.

Wat is de NEN 4400-norm?
Het SNA-keurmerk is gebaseerd op inspecties volgens NEN-normen. Dit staat voor Nederlandse Norm. Deze normering wordt gebruikt om de kwaliteit van bedrijfsprocessen te meten. Voor het SNA-keurmerk wordt gekeken naar de NEN 4400-1 en de NEN 4400-2. NEN 4400-1 geldt voor Nederlandse bedrijven, NEN 4400-2 geldt voor bedrijven die in het buitenland zijn gevestigd en actief zijn op de Nederlandse markt.

Wanneer de organisatie voldoet aan de geldende NEN 4400-norm en de inspectie goed heeft doorstaan, dan krijgt de organisatie het SNA-keurmerk en wordt deze automatisch opgenomen in het SNA-register. Het register is openbaar, zodat opdrachtgevers kunnen nagaan welke organisaties SNA-gecertificeerd zijn.

SNA-keurmerk
Op basis van de huidige wetgeving lopen inleners van arbeid en opdrachtgevers van werk namelijk het risico dat zij aansprakelijk worden gesteld voor verplichtingen uit arbeid die door de uitlener of (onder)aannemer niet zijn voldaan. Het SNA-keurmerk laat deze opdrachtgevers zien dat zij te maken hebben met een betrouwbare onderneming dat zorgvuldig omgaat met arbeidskrachten en voldoet aan wet- en regelgeving. Het keurmerk toont ook aan dat de administratie van het bedrijf op orde is en de interne processen goed heeft ingericht.

Inspecties
Jaarlijks worden er ongeveer 12.000 inspecties uitgevoerd door onafhankelijke inspectie-instellingen die zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. De Raad voor Accreditatie let daarbij onder meer op de deskundigheid van inspecteurs en de onafhankelijkheid van de inspecties. Bedrijven met het SNA-keurmerk worden dus periodiek gecontroleerd op hun verplichtingen uit arbeid, waardoor het risico voor de inlener en uitbesteder van werk wordt beperkt. SNA werkt samen met overkoepelende organisaties en brancheorganisaties, waardoor het keurmerk een breed landelijk draagvlak kent.

Ontwikkeling
Wissenraet van Spaendonck heeft vanaf de start in 2006 gezorgd voor de oprichting van de stichting, de technische/functionele inrichting van het register en de positionering van het keurmerk.

In de loop der jaren is verdere ondersteuning verleend bij uitbreiding en aanpassing van de normen in samenwerking met verschillende branche- en werknemersorganisaties, overheidsinstanties, NEN en inspectie-instellingen, met als doel een onderscheidend en kwalitatief goed keurmerk neer te zetten in de sector.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter zodat we contact met je kunnen opnemen. Je ontvangt automatisch via e-mail een bevestiging van jouw contactverzoek.

Keurmerkscan

Andere klantcases

Ledenonderzoek NVRA featured

Ledenonderzoek NVRA

De NVRA wil toegevoegde waarde blijven bieden voor haar leden en hoopt door middel van een ledenonderzoek…

Lees verder
data managen vereniging

Herpositionering VSR

Digitalisering en robotisering zijn aan een opmars bezig, ook in de schoonmaakbranche. Welke technische ontwikkelingen zijn dat,…

Lees verder
onafhankelijkheid keurmerk

Keurmerk voor NRTO

De NRTO overwoog al een poos een NRTO-keurmerk in te voeren omdat ze een sterkere kwaliteitspositie wilden…

Lees verder
data managen vereniging

Beheer SNA keurmerk

Vraag van de opdrachtgever was het beheer van het SNA-keurmerk waaronder wordt verstaan: beheer van register van…

Lees verder