Header circle
Circle

Duurzame inzetbaarheid in beeld

Logo-SFG
SFG

SFG bevordert goede arbeidsverhoudingen en het financiert en subsidieert activiteiten, gericht op het optimaal functioneren van ondernemingen in sociaal-economisch opzicht. Middels best practises wil SFG werkgevers inspireren om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Wie is SFG
De Stichting Sociaal Fonds voor de Gemaksvoedingindustrie is een stichting van werkgevers- en werknemersorganisaties in de Gemaksvoedingindustrie. SFG is opgericht door werkgeversorganisatie AKSV en vakbonden FNV en CNV.

Wat doet SFG
SFG bevordert goede arbeidsverhoudingen en het financiert en subsidieert activiteiten, gericht op het optimaal functioneren van ondernemingen in sociaal-economisch opzicht.

De uitdaging
Werkgevers middels best practises inspireren om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan.

Niels Wessels
quote

Het resultaat wordt een serie mooie verhalen, best practises. Die kunnen we delen met andere werkgevers uit de sector. Zo kunnen zij er niet alleen inspiratie uit putten, maar krijgen zij ook concrete handvatten voor hoe je met kleine stappen al een heel eind komt.

Niels Wessels, Secretaris SFG

Projectdetails

Als sociaal fonds draait het bij SFG veelal om de CAO: informatie en onderhandeling, beheer en teksten, maar ook toezicht en naleving. Wissenraet Van Spaendonck is ingeschakeld voor de uitvoering hiervan, maar zorgt bijvoorbeeld ook voor de premie-inning, die voornamelijk geautomatiseerd wordt uitgevoerd. Niels Wessels is als secretaris bij het fonds betrokken. “We zorgen we voor het dagelijkse reilen en zeilen van het fonds. We voeren voornamelijk in opdracht van het bestuur diverse activiteiten uit. Die zijn meestal gericht op de CAO, dus vooral als het gaat om arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden zijn het bevorderen van scholing, het inrichten van een regeling over vervroegd uittreden en het bevorderen van duurzame inzetbaarheid.”

best practises, inspireren

Bedrijven die inzetten op duurzame inzetbaarheid houden zoveel mogelijk rekening met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Dit beleid richt zich dus op zowel jong als oud. “Het is echt een win-winsituatie. Voor de bedrijven is het natuurlijk belangrijk dat alle medewerkers goed inzetbaar blijven en lang kunnen blijven werken en dus niet uitvallen. Tegelijkertijd krijgen de werknemers zelf meer kans op uitdagende en diverse taken en verandering in hun loopbaan als ze daar behoefte aan hebben. Kort gezegd: meer werkplezier en vitaliteit.”

SFG wil vooral werkgevers inspireren om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Hiervoor is een externe partij ingeschakeld die onderzoek doet bij bedrijven. Deze partij heeft gesprekken gevoerd met verschillende bedrijven om na te gaan hoe in de praktijk met duurzame inzetbaarheid wordt omgegaan. “Het resultaat wordt een serie mooie verhalen, best practises. Die kunnen we delen met andere werkgevers uit de sector. Zo kunnen zij er niet alleen inspiratie uit putten, maar krijgen zij ook concrete handvatten voor hoe je met kleine stappen al een heel eind komt. Werknemers kunnen naast hun functie als productiemedewerker bijvoorbeeld ook een cursus administratieve processen volgen, voor een ander moment in de loopbaan. En bedrijven kunnen bijvoorbeeld de werktijden anders inzetten of de werkvloer anders inrichten. Het heeft allemaal effect op duurzame inzetbaarheid.”

Wil je kunnen anticiperen op veranderende arbeidsomstandigheden in jouw branche of organisatie? Neem contact met ons op via onderstaand formulier en dan kijken we samen hoe we dit aan gaan pakken.

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen?

Laat je gegevens achter zodat we contact met je kunnen opnemen. Je ontvangt automatisch via e-mail een bevestiging van jouw contactverzoek.

Keurmerkscan

Andere klantcases

Ledenonderzoek NVRA featured

Ledenonderzoek NVRA

De NVRA wil toegevoegde waarde blijven bieden voor haar leden en hoopt door middel van een ledenonderzoek…

Lees verder
data managen vereniging

Herpositionering VSR

Digitalisering en robotisering zijn aan een opmars bezig, ook in de schoonmaakbranche. Welke technische ontwikkelingen zijn dat,…

Lees verder
onafhankelijkheid keurmerk

Keurmerk voor NRTO

De NRTO overwoog al een poos een NRTO-keurmerk in te voeren omdat ze een sterkere kwaliteitspositie wilden…

Lees verder
data managen vereniging

Beheer SNA keurmerk

Vraag van de opdrachtgever was het beheer van het SNA-keurmerk waaronder wordt verstaan: beheer van register van…

Lees verder