Zoek binnen onze kennisbank

Naar bijvoorbeeld documenten, whitepapers, publicaties

Helderheid gevraagd voor loonstroken

artikel

Áls een werknemer zijn of haar loonstrook al bekijkt, scant deze vaak enkel het bedrag dat de werkgever daadwerkelijk op de rekening stort. Wat er verder allemaal op staat is meestal abracadabra.

Het dunne strookje dat vroeger uit de bedrijfscomputer rolde, heeft namelijk jaren geleden al plaatsgemaakt voor een groot vel papier met afkortingen waar de gemiddelde werknemer weinig van begrijpt.


Dat kan anders. Daarom dienden Kamerleden Wiersma (VVD) en Van Weyenberg (D66) vorig jaar een motie in om te onderzoeken op welke manier helder te krijgen is waar werknemers en werkgevers allemaal aan bijdragen en hoe dat het beste transparant toegelicht kan worden. Kortom: een eerlijke loonstrook, ofwel het eerlijke verhaal.


Volledige en transparante loonstrook
Wiersma vertelt: “Werknemers willen zien én begrijpen waar het bruto-netto verschil naar toe gaat en werkgevers vinden het belangrijk inzicht te geven wat ze voor de werknemer afdragen. Want dat doen ze. De totale loonkosten, waar werkgevers rekening mee moeten houden zijn veel hoger dan het bruto bedrag dat op de loonstrook staat. Werkgevers betalen bijvoorbeeld een bijdrage aan het pensioen, de WW en de WIA zonder dat de werknemer dit op de loonstrook terugziet.”

Download hieronder het hele artikel.

Download publicatie

2019-05/heldere-loonstrook.pdf pdf