In tijden van arbeidskrapte en personeelstekorten is de uitdaging voor werkgevers om nieuwe medewerkers te werven extra groot. Maar hoe zorg je dat nieuwe instroom voor jouw branche kiest én dat huidige medewerkers ook binnen de branche blijven werken? Inzicht in hoe jouw branche scoort op het gebied van arbeidsvoorwaarden ten opzichte van andere branches of bedrijven zonder cao is dan van onschatbare waarde. Want waar scoor je goed op en op welke onderdelen valt er winst te behalen?
Het verschil maken met arbeidsvoorwaarden
Nieuw personeel aantrekken of huidig personeel behouden kun je doen door de arbeidsvoorwaarden in jouw branche of sector aantrekkelijk te maken. Hierbij kun je kijken naar de primaire arbeidsvoorwaarden: de basisvoorwaarden die vast worden gelegd tussen werknemer en werkgever, zoals het salaris en de werkuren. Deze voorwaarden vormen de kern van de arbeidsovereenkomst en staan vaak los van de secundaire voorwaarden.
Met secundaire arbeidsvoorwaarden kun je je als werkgever onderscheiden in een competitieve markt. Hiermee kun je potentiële werknemers overtuigen om voor jouw organisatie te kiezen. Daarnaast dragen goede secundaire arbeidsvoorwaarden bij aan de tevredenheid van werknemers en kunnen ze helpen om talent binnen de organisatie te houden. Het toont aan dat de werkgever bereid is om te investeren in zijn personeel en daarmee bij kan dragen aan een gezonde werk-privébalans.
Door je op zowel de primaire als de secundaire arbeidsvoorwaarden te onderscheiden van andere branches of van organisaties in dezelfde branche die niet onder de cao vallen, kun je nieuwe medewerkers trekken en het huidige personeel behouden.
Inzicht in data en trends
Om arbeidsvoorwaarden effectief te vergelijken met andere sectoren, zijn er verschillende inzichten en gegevens nodig. Je kunt hierbij denken aan het basissalaris, bonussen, werkuren en pensioenregeling, maar ook aan opleidingsprogramma’s en doorgroeimogelijkheden binnen de sector. Arbeidsvoorwaarden en werkcultuur, waaronder werkdruk en werk-privébalans, kunnen ook het imago van een sector beïnvloeden. Goede arbeidsomstandigheden en tevreden werknemers dragen bij aan een positief beeld. Door deze gegevens te verzamelen en te analyseren, kun je een goed beeld krijgen van hoe arbeidsvoorwaarden in jouw sector zich verhouden tot die in andere sectoren. Dit kan helpen bij het aantrekken van nieuwe instroom en het behouden van het huidige personeel.
Het effectief verzamelen van gegevens over arbeidsvoorwaarden vereist een gestructureerde aanpak. Hiervoor kun je een aantal methoden toepassen en met elkaar combineren, zoals interne data-analyse, benchmarking, consultants, enquêtes en interviews, HR-netwerken en onderzoeksbureaus.
Arbeidsvoorwaarden benchmark
Met een arbeidsvoorwaarden benchmark kun je precies zien hoe de arbeidsvoorwaarden van jouw sector of branche scoren. Er zijn diverse gegevens en data beschikbaar waarop je een vergelijking kunt maken. Wissenraet Van Spaendonck biedt een arbeidsvoorwaarden benchmark waarmee je actueel inzicht en betrouwbare informatie krijgt die direct toepasbaar is bij het nemen van beslissingen.
Welke data wordt gebruikt?
Om de arbeidsvoorwaarden benchmark te kunnen realiseren hebben we toegang tot geanonimiseerde data uit Loket.nl. Dit zijn 1,4 miljoen actuele en geanonimiseerde loonstroken van werknemers die werkzaam zijn bij 145.000 Nederlandse MKB bedrijven. Er wordt gebruik gemaakt van actuele data waarmee een beeld geschetst wordt van hoe de situatie nu is.
Wat zijn de mogelijkheden?
Vaak heb je de juiste cijfers over jouw eigen branche best goed op orde, maar de data over andere branches of over bedrijven die buiten jouw cao vallen kun je niet zomaar raadplegen. De arbeidsvoorwaarden benchmark is een betrouwbaar onderzoek waarbij er gekeken wordt hoe jouw (data)vraag beantwoord kan worden. Hierbij kun je denken aan:
- Hoe staat het met de vergrijzing in jouw sector in vergelijking tot andere sectoren?
- Hoe komt het dat er in bepaalde functies meer uitstroom is dan in andere functies?
- Welke functies moeten we een auto van de zaak geven?
- Hoe is het gesteld met onze salaris range in vergelijking tot bedrijven die niet onder de cao vallen?
En er is nog veel meer mogelijk! Samen kijken wat er nodig is om tot de juiste inzichten te komen.
Sterke positie aan de cao-tafel
Wanneer je aan de cao-tafel plaatsneemt wil je zo goed mogelijk voorbereid zijn om een stevige onderhandelingspositie in te nemen. Bij het uitvoeren van een benchmark krijg je inzicht in waar nog ruimte zit om te onderhandelen en ook waar je misschien compromis moet sluiten. Wanneer je als brancheorganisatie goed voorbereid aan tafel zit, speel je een belangrijke rol bij het tevreden houden van de aangesloten werkgevers én hun werknemers.
De benchmark als basis voor CSRD-rapportages
Verder in de toekomst kijkend, komt ook de CSRD-wetgeving steeds dichterbij voor alle bedrijven in Nederland. Hoewel grote bedrijven nu al te maken hebben met deze wetgeving, en daardoor in direct soms ook al mkb-bedrijven, zal in 2025 de wetgeving uitgebreid worden naar een nog grotere groep. Als brancheorganisatie kun je een belangrijke voortrekkersrol innemen. Als het gaat om duurzaam ondernemen.
Een belangrijk onderdeel van de CSRD is de impact die je als bedrijf hebt op de mens. Wanneer je als branche kan aantonen dat bedrijven onder jouw cao werken onder goede arbeidsvoorwaarden dan is dit al een mooie basis voor de CSRD-rapportages van de bij jouw aangesloten bedrijven.
Gratis en vrijblijvend een gesprek inplannen?
We gaan graag met jou in gesprek voor een oplossing op maat. Neem voor meer informatie contact op via info@wispa.nl.