Als startende vereniging komt er veel op je af. Hoe stel je statuten en een huishoudelijk reglement op? Hoe richt je de vereniging in? Maar ook, hoe krijg je voldoende draagvlak en leden? En op welke thema’s moet de verenging zich richten? Wissenraet Van Spaendonck introduceerde onlangs De Verenigingscoach, dé experts op het gebied van startende verengingen. We spraken met Anneroos Blok over De Verenigingscoach.
“Je ziet het al, startende verenigingen lopen tegen veel vragen aan waar verschillende expertises voor nodig zijn. Een aantal expertises heb je als startende vereniging zelf in huis, maar niet alles. Wij willen hierbij de helpende hand bieden en hebben daarom De Verenigingscoach in het leven geroepen. De Verenigingscoach kijkt samen met jou en de bestuursleden of initiatiefnemers welke zaken jullie al goed voor elkaar hebben en waar jullie hulp bij kunnen gebruiken. Samen zetten jullie voor jouw vereniging op die aandachtspunten de volgende professionaliseringsstap.
Bij het tot uitvoering brengen van het verenigingsplan kun je tegen verschillende zaken aanlopen zoals de inrichting van de vereniging en de verenigingsstructuur of de belangenbehartiging. Maar het gaat dan ook om wettelijke zaken die van invloed zijn op het reilen en zeilen van een vereniging. Denk hierbij aan privacy-zaken die zijn vastgelegd in de AVG en aan zaken die te maken hebben met “governance”. In de Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen zijn bepalingen opgenomen over “goed bestuur”.
Het belangrijkste is om helder te krijgen wat je moet doen en wanneer. Vervolgens bekijk je of je dat zelf voor elkaar krijgt of dat je daar hulp bij kan gebruiken. Om deze hulp laagdrempelig en toegankelijk te maken heeft Wissenraet Van Spaendonck een toolkit ontwikkeld met een scan voor startende verenigingen.
De verenigingsscan is een zeer laagdrempelige tool die inzicht geeft in hoe de vereniging ervoor staat. Aan de hand van zeven thema’s en 21 vragen krijg je inzichtelijk welke thema’s meer aandacht behoeven en op welke thema’s de vereniging het al goed voor elkaar heeft. Beschouw het als een checklist waar je allemaal aan moeten denken om jouw vereniging succesvol te maken. Vervolgens krijg je een gratis adviesgesprek met de Verenigingscoach.
De verenigingscoach kan op verschillende terreinen en in verschillende ontwikkelstadia van een vereniging advies geven en ondersteuning bieden. Aan de hand van de uitkomsten van de scan kijken wij welke Verenigingscoach het beste bij de vereniging past. Blijkt uit de scan dat er met name hulp nodig is op juridisch gebied en het inrichten van de vereniging, dan stellen wij een Verenigingscoach voor met een juridische achtergrond. Ligt de vraag meer op het terrein van belangenbehartiging? Dan koppelen wij een Verenigingscoach aan de vereniging met veel ervaring op het gebied van issue management, lobby en het opstellen en uitvoeren van stakeholdersanalyse. Hetzelfde geldt voor PR en communicatie. De Verenigingscoach is een dienst waaraan meerdere verenigingsspecialisten met diverse specialisaties meewerken en naar behoefte ondersteuning bieden.
Samen stellen jullie een plan op hoe je aan de slag kan met de aandachtspunten die voortvloeien uit de scan. Ook daarna fungeert de Verenigingscoach als vraagbaak.
Als één van de verenigingscoaches kan ik helpen bij het inzichtelijk maken van de onderwerpen waar de vereniging zich op moet richten. Een goed middel hiervoor is het uitvoeren van een leden- of brancheonderzoek. Het is namelijk erg belangrijk om als startende vereniging aan te sluiten bij de wensen en behoeften die in de branche of binnen de beroepsgroep spelen. Dit vergroot je draagvlak en helpt de vereniging om thema’s te kiezen waarop zij naar buiten kunnen treden in de belangenbehartiging.
Naast de rol als verenigingscoach heb ik ook een coördinerende rol bij de uitvoering van de scan voor startende verenigingen. Achter de schermen koppel ik jouw vereniging aan één van onze Verenigingscoaches. Grote kans dus dat wij elkaar tegen gaan komen!