Wat is de toekomst van jouw vereniging?

Header circle
Circle

Wat een jaar hebben we achter de rug! De wereld volledig op z’n kop door een pandemie die niemand onberoerd heeft gelaten. En dat zonder dat we draaiboeken hadden klaarliggen over hoe om te gaan met deze volledig disruptieve situatie. Iedereen werd verrast, ook branche en beroepsverenigingen. Leden met oneindig veel vragen die om een snel antwoord vroegen, protocollen die opgesteld moesten worden en lijntjes met de overheid die, als ze nog niet bestonden, gelegd moesten worden. Zware tijden, maar ook tijden waarin je de toegevoegde waarde van je vereniging bij uitstek kan laten zien. En daarvoor hoef je echt niet tot een van de meest geraakte sectoren te behoren. Alle branches hadden en hebben in meer of mindere mate te maken met de impact van de pandemie.

Het is mooi om te zien hoezeer branche verenigingen hebben kunnen bijdragen aan een adequate reactie in het voorjaar van vorig jaar. Er werd supersnel geschakeld om de zaak weer enigszins op te kunnen starten nadat we van de eerste schrik waren bekomen. Met name de verenigingen die hun zaken goed op orde hadden liepen hierin voorop, verenigingen die al een heel eind op weg zijn richting de vereniging 3.0. En daarmee bedoelen we verenigingen met autoriteit, representativiteit, uitstekende communicatie met de achterban, lobbykracht. Want dat heb je nodig als je snel wilt afstemming met ministeries met de garantie dat je achterban de afspraken ook nakomt. Zaken die goed van pas komen in de huidige crisis, maar die ook nodig zijn om als branche of beroepsvereniging een bestendige toekomst te hebben.

Een goede aanleiding ook voor veel verenigingen om eens naar de eigen toekomstbestendigheid te kijken. In hoeverre ben je als club nog relevant voor je leden? Sluit je dienstenpakket nog wel aan bij de behoeften van vandaag en straks? En weet je ook de jonge leden structureel aan je te binden? En hoe zit het met zaken als je autoriteit, je lobbykracht en je vermogen om de innovatieagenda te bepalen of te ondersteunen? Vragen die elke club met ambitie zichzelf regelmatig zal moeten stellen. vragen waar we als Wissenraet van Spaendonck een antwoord op hebben geformuleerd op basis van ons bekende Vereniging 3.0 model. We hebben het Vereniging 3.0, The Next Step gedoopt: de stappen die nodig zijn om te komen tot de gewenste blijvende ledenrelevantie en toekomstbestendigheid. Aan de hand van een scan kun je als vereniging vaststellen waar je staat qua toekomstbestendigheid op een aantal deelgebieden. Wat wij vervolgens kunnen bieden zijn handzame tools op de onderdelen waar je nog stappen moet of wilt maken. Heel praktisch en gericht op concreet resultaat.

De scan kan je hier vinden. Vul ‘m in en kijk waar je als vereniging staat. We horen graag wat je er van vond en denken natuurlijk mee over eventuele next steps.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.