Iedereen weet inmiddels dat talentontwikkeling belangrijk is. En tegelijk doen bedrijven het er een beetje bij. We hangen met elkaar vast in de waan van de dag. Nederland is druk. Ook zien we dat het niet altijd gemakkelijk is om mensen te motiveren om na het werk nog aan de slag te gaan met een training of opleiding die niet strikt noodzakelijk is voor de uitvoering van ons huidige werk. Maar die ons wel kan uitdagen. Misschien is het wel omdat we het er een beetje bij doen. Praten over onze ontwikkeling en de doelen die we nastreven doen we weinig, talentontwikkeling is geen onderdeel van ons dagelijks werk. En dat is vreemd. Stel je voor dat FC Barcelona het trainen er maar een beetje bij deed? Omdat het moet?
Aantrekken en behouden van talent van groot belang
In een aantal sectoren ontstaan tekorten op de arbeidsmarkt. Deze tekorten manifesteren zich in sommige sectoren in deze tijd wellicht iets minder, hoewel we in de zorg en het onderwijs momenteel tegen grenzen aan lopen. Zo’n beetje alle arbeidsmarktstudies concluderen dat het aantrekken en behouden van talent één van de grootste succesfactoren van organisaties in de toekomst gaat zijn. In het buitenland ontstaan grootschalige initiatieven die deze ontwikkeling het hoofd moeten bieden, op bedrijfsniveau welteverstaan. Bill Ford concludeerde in 2018 “We are in a war for talent”. Daarop kocht Ford het 30 jaar oude en gesloten centraal station in Michigan om er een campus voor talent van te maken, met als enige doel het ontwikkelen van de nieuwe revolutie op het gebied van mobiliteit. Met de schaalgrootte van Ford en de Amerikaanse markt kan je zoiets doen. Maar hoe pak je dat in Nederland aan, of als MKB-er?
Andere benadering van arbeidsmarktbeleid noodzakelijk
In de zorg en het onderwijs zie je dat het tekort aan (nieuw) talent zich begint te wreken. Alles komt steeds meer onder druk te staan. Maar we zien ook tekorten ontstaan in andere sectoren, denk aan de techniek. Het is eenvoudig een oorzaak aan te wijzen. Nederland vergrijst en de instroom van jonge mensen op de arbeidsmarkt wordt minder. Daarnaast zien we dat jongeren over het algemeen langer studeren, waardoor het langer duurt om mensen op de arbeidsmarkt te krijgen. De vraag naar diensten blijft vooralsnog gelijk en zo manifesteren de tekorten zich. Een bekend verhaal voor de meeste mensen. Een andere oorzaak voor het tekort aan talent is het gebrek aan (talent)ontwikkeling binnen beroepsgroepen, waardoor er, binnen bepaalde sectoren, geen ruimte op de arbeidsmarkt is voor nieuw talent. Daarbij komt nog dat we met elkaar drempels opwerpen om mensen gemakkelijk te laten overstappen naar een andere functie. We hechten nog steeds (te?) veel waarde aan diploma’s in plaats van vaardigheden. Dit samen met eerder genoemde factoren maakt dat een andere benadering van arbeidsmarktbeleid binnen bepaalde branches noodzakelijk is.
Hoe zet je talentontwikkeling op de kaart?
Talentontwikkeling is een must in een tijd waarin de arbeidsmarkt onder druk komt te staan en arbeidsverhoudingen gaan veranderen. Talentontwikkeling leidt tot betere prestaties van personeel, doorstroming op de arbeidsmarkt, waardoor er ruimte is voor nieuw talent en last but not least tot het behoud van jong talent. En zo zijn we terug bij Bill Ford en de vraag hoe je talentontwikkeling binnen je bedrijf of branche op de kaart zet, want dat blijft toch de uitdaging.
Talentontwikkeling begint met het faciliteren van bedrijven met hele eenvoudige praktische oplossingen. Duidelijk maken wat je verwacht van iemand (competentiemanagement), praten over de ontwikkeling en de doelen van je medewerker (de dialoog omtrent functioneren en beoordelen), nadenken over de reis van je medewerker op ontwikkelgebied (de inzet van assessments) en het wegnemen van drempels die het moeilijk maken voor mensen om over te stappen naar een branche waar de vraag groot is (opleidingsbeleid).
Rol van brancheorganisaties en O&O fondsen bij talentontwikkeling
Brancheorganisaties en O&O fondsen spelen een cruciale rol in het faciliteren van de discussie binnen branches en het ontwikkelen van oplossingen die organisaties binnen branches kunnen helpen om talentontwikkeling handen en voeten te geven.
Thema’s waar bedrijven mee worstelen zoals het aantrekken van nieuw personeel, het ontwikkelvraagstuk en het behouden van mensen voor een bedrijf, zijn dezelfde thema’s die zich op brancheniveau manifesteren. Dat vraagt om een aanpak waarbij naar oplossingen in collectiviteit wordt gezocht. Samen kunnen we nu eenmaal meer.
Vanuit Wissenraet Van Spaendonck adviseren we branches en brancheorganisaties over arbeidsmarktbeleid in brede zin. Meer weten over competentiemanagement, opleidingsbeleid en de dialoog tussen werkgever en werknemer? Houd onze socials in de gaten! Of neem contact op met één van onze experts.