Sociale Fondsen, pak de regierol binnen de branche!

Header circle
Circle

In het Financieel Dagblad van dinsdag 17 november verscheen een artikel over her- en bijscholing waarin SER-voorzitter Mariëtte Hamer constateert dat er voldoende initiatieven zijn, maar dat door versnippering van die initiatieven te weinig mensen worden om- en bijgeschoold.

Bij Wissenraet Van Spaendonck delen we deze conclusie. In sectoren waar de vraag hoog is, is het lastig om er als individu achter te komen waar je aanspraak op kunt maken en wat jouw route is naar een andere baan. Het gaat dan vaak om zij-instromers. Werkgevers staan niet altijd open voor deze routes omdat de routes te onduidelijk zijn en te veel “gedoe” opleveren.

Zij-instromers vormen in de toekomst de belangrijkste bron van instroom in sectoren waar de vraag hoog is en zal blijven. Denk aan de zorg, aan de techniek en het onderwijs. Het zijn sectoren met een grote maatschappelijke impact. We zien nu al dat het aandeel zij-instromers meer dan 50% tot soms wel 80% is. Alle reden om hier vol op in te zetten.

Wij adviseren sociale fondsen dan ook om een regierol te nemen binnen hun branche met praktische tools. Zo wordt het voor werkgevers en werknemers eenvoudig en transparant wat routes naar ander werk zijn, en waar men recht op heeft in termen van financiering. Voor een sociaal fonds richten we een platform in waar deze praktische instrumenten te vinden zijn. Zo kun je aan de hand van een e-assessment bepalen of je over de competenties beschikt om een bepaalde rol in te vullen, maar er is meer te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een persoonlijk route-instrument waarbij je op basis van het invoeren van je kerngegevens in één opslag ziet wat jouw route is naar een andere rol in termen van opleiding en subsidies. Daarnaast kunnen werknemers en werkgevers aan elkaar gekoppeld worden, nog voor de daadwerkelijke transitie (opleiding) start. Dit biedt werknemers perspectief en werkgevers duidelijkheid. Zo zorgen we ervoor dat zaken niet versnipperen en draag je als sociaal fonds bij aan werkgelegenheid en voldoende instroom in jouw branche.

Zoals we gisteren nog in ons webinar over sociale fondsen betoogden. Nu is de tijd voor sociale fondsen om regie te pakken en het verschil te maken.

Wil je meer weten over Sociale Fondsen en wat wij hierin voor jou kunnen betekenen? Download hier ons artikel over de rol van het Sociale Fonds. Of neem contact op met onze experts.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.