‘Sociale fondsen moeten hun activiteiten zichtbaarder maken’

Header circle
Circle

De relevantie van sociale fondsen, het is niet altijd even duidelijk. Met welke activiteiten houden sociale fondsen zich bezig? Wat zijn hierin de ontwikkelingen en heeft dit ook betrekking op het arbeidsmarktbeleid? We vragen het aan Eveline Verhagen die, vanuit haar arbeidsjuridische expertise, de ondersteuning van een aantal sociale fondsen organiseert.

“Om de relevantie van sociale fondsen te duiden, is een beetje achtergrondinformatie noodzakelijk. Een sociaal fonds zorgt ervoor dat overeengekomen zaken in de cao op een juiste manier opgepakt en geïmplementeerd worden.

Sociale fondsen hebben steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid, te zien aan het stijgende gebruik van onder andere ESF subsidies. De visie ‘Een Leven Lang Leren’ wordt vaker geïntegreerd in de activiteiten van een sociaal fonds en er is meer aandacht voor flexibiliteit. Een concreet voorbeeld: binnen een branche wordt gekeken wat de redenen zijn dat werknemers voortijdig uitvallen en wat ze kunnen veranderen om ervoor te zorgen dat werknemers wel ‘de eindstreep halen’. Een hele goede ontwikkeling.

De laatste jaren hebben sociale fondsen steeds meer aandacht voor het naleven van de cao en dat is heel goed om te zien! Dit waarborgt namelijk de rechten van werknemers die werkzaam zijn binnen de branche. Denk hierbij aan een correcte uitbetaling van salaris of een juiste registratie van verlofrechten of ADV-dagen.

Er is zeker nog wat te winnen voor sociale fondsen en dat heeft vooral betrekking op de zichtbaarheid van de activiteiten. Sociale fondsen houden zich bezig met hele relevante thema’s op het gebied van arbeidsmarktbeleid, zoals arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, scholing en duurzame inzetbaarheid. Ontzettend belangrijk voor MKB ondernemers! Maar, doordat sociale fondsen hun activiteiten niet altijd even duidelijk communiceren, is hun relevantie niet altijd zichtbaar. Daar hebben we nog een mooie slag te maken!”

Eveline Verhagen is sinds 2016 werkzaam bij Wissenraet Van Spaendonck. Vanuit haar arbeidsjuridische expertise ondersteunt ze sociale fondsen bij cao-onderhandelingen en de activiteiten die hieruit voortvloeien. Denk hierbij aan de ondersteuning van een Commissie Naleving en Werksfeer, die zich bezighoudt met de naleving van de cao. Of de ondersteuning van een Paritaire Commissie, gericht op activiteiten rondom scholing en duurzame inzetbaarheid binnen de branche.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.