De grootste post is het arbeidsloon. Des te ouder we worden, des te meer doen we een beroep op de gezondheidszorg en medische hulpmiddelen. De verkoop daarvan is een miljardenbusiness geworden. Zorgverzekeraars zien die ontwikkeling met lede ogen aan. Krijgt u nog wel het hulpmiddel waar u recht op heeft?
In dit artikel van Max Magazine, collega Marieke Bendeler (directeur Firevaned) aan het woord.
Marieke Bendeler is directeur van Firevaned, de branchevereniging voor aanbieders van mobiliteitshulpmiddelen. Bendeler: “Mensen blijven op oudere leeftijd steeds vaker zelfstandig wonen en het aantal medische hulpmiddelen zal sterk groeien. Intussen is de helft van de bevolking nu al ouder dan vijftig jaar en tegen het einde van iemands leven worden gemiddeld acht hulpmiddelen per persoon ingezet. Maar daar hoort bijvoorbeeld ook een bril bij.” Volgens Bendeler verdient de verstrekking
zichzelf terug: “Er wordt zo’n 100 miljard aan zorg uitgegeven, hulpmiddelen vormen daar slechts een fractie van.
Met geavanceerde hulpmiddelen kunnen zorgverleners worden ontlast en met goede hulpmiddelen kan de verblijfsduur in ziekenhuizen en andere instellingen worden verkort. Daarnaast wordt 60 procent van de hulpmiddelen hergebruikt.”