O&O-fondsen: Met meer tempo naar de TT van het ontwikkellandschap

Header circle
Circle

De O&O-fondsen worden terecht kritisch gevolgd en krijgen onterecht te veel leuke plannen op hun bordje. Tijd voor een programma dat helemaal in het teken staat van het doel – opleiden en ontwikkelen – en gericht op toekomst en toegang.

Zijn Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) nog wel van deze tijd? Dat is de politieke vraag die regelmatig gesteld wordt met betrekking tot collectieve voorzieningen als O&O-fondsen en Sociale Fondsen die door werkgevers en werknemers wordt aangestuurd. Er gaat in cao-overleg uitonderhandeld geld om, dat specifiek voor beleidsdoelstellingen en individuele scholingsafspraken kan worden ingezet. Maar komt het dan ook goed terecht? Die vraag stellen werkgevers en werknemersorganisaties zichzelf ook periodiek, en dat is maar goed ook. In het jaar 2016 heeft Wissenraet Van Spaendonck voor een zestal O&O fondsen de evaluatie mogen begeleiden om daarmee aanbevelingen voor de toekomst neer te kunnen leggen. Overall kunnen we vaststellen dat er doelmatig met middelen wordt omgegaan. Zo’n 85% van alle geïnde premies vloeit weer terug naar de sector. Overall genomen weten sociale fondsen dan ook, wellicht tegen de publieke opinie in, met relatief weinig geld efficiënt bij te dragen aan de ontwikkeling in een sector.

Start de TT!
Met alle (toekomstige) uitdagingen op de arbeidsmarkt propageren wij in plaats van de activiteiten gestuurde aanpak een meer programma gestuurde aanpak waarbij nieuwe vormen van samenwerking noodzakelijk worden. Daarbij gaat het in onze beleving om toekomst en toegang. De zogenaamde TT van het Ontwikkellandschap.
Lees hier het volledige artikel.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!