Om verder te komen, heeft Nederland het mkb nodig

Header circle
Circle
Om verder te komen, heeft Nederland het mkb nodig

Ieder jaar schrijft de overheid voor 75 miljard euro aan aanbestedingen uit. “Ik zou graag zien dat de overheid haar inkoopkracht zo inricht dat ook kleinere bedrijven die nieuwe technieken of toepassingen gebruiken mee kunnen doen.” Aan het woord is directeur MKB-Nederland, Leendert-Jan Visser. Vanuit de 12de verdieping in de Haagse Malietoren stelt hij: “Nederland moet innoveren om bij te blijven. Die verantwoordelijkheid ligt bij de ondernemer, maar wij helpen daarbij.”

Het mkb is de drijvende kracht achter de Nederlandse economie. Volgens het CBS heeft 99,8% van alle ondernemingen 250 of minder werknemers in dienst en maakt daardoor deel uit van het mkb. Het mkb zorgt voor 65% van de omzet in Nederland (871 miljard euro per jaar). Ondernemers hebben zelf geen tijd om in Den Haag hun belangen te verdedigen. Daarom doet ondernemersvereniging MKB-Nederland dat al sinds 1902 voor ze. Meestal via brancheverenigingen. Op tal van manieren behartigt MKB-Nederland de belangen van zijn 170.000 leden, neemt en omarmt initiatieven en zorgt dat de ondernemer er ook echt iets mee kan.

Mkb-vriendelijk kabinet
Dankzij MKB-Nederland heeft de politiek één aanspreekpunt en weet ze wat er speelt binnen het mkb. Na jarenlange mkb-lobby in Den Haag staat het mkb bij het huidige kabinet hoog op de politieke agenda. Dat dit een mkb-vriendelijk kabinet is, bewijst de staatssecretaris voor het mkb: Mona Keijzer. “Onder haar supervisie wordt de MKB-Toets ingevoerd waarbij alle nieuwe wetten en regels voortaan vooraf worden getoetst in de mkb-praktijk.” Een uitstekende zet volgens Visser. “Veel regelgeving is geschreven vanuit het perspectief van grote ondernemingen en zet mkb-bedrijven op achterstand of belemmert hen in hun groei. Denk aan loondoorbetaling bij ziekte. Dat is een last die voor veel kleinere bedrijven niet te dragen is.” Visser spreekt zijn vertrouwen richting de politiek uit: “Qua innovatie-ondersteuning is dit kabinet goed bezig en met de sociale zekerheid hoop ik dat het ook goed gaat komen. Er is in elk geval goed oog en oor voor de positie van kleine en middelgrote bedrijven.”

Lees het volledige artikel “Om verder te komen, heeft Nederland het mkb nodig” in de Powerdby.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!