MKB Banenmonitor: aandeel tijdelijke contracten in het MKB nu op één derde

Header circle
Circle
MKB Banenmonitor: aandeel tijdelijke contracten in het MKB nu op één derde

De werkgelegenheid in het MKB is ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar met 3,7% gegroeid. De dynamiek blijft stijgen, de vacaturemarkt draait overuren; want naast 3,7% groei was er sprake van 21,8% vervangingsvraag. Mede daardoor is de stijging van de afgelopen jaren te verklaren van het aandeel bepaalde tijdscontracten. Ruim 30% van alle arbeidsovereenkomsten in het MKB is momenteel een tijdelijke arbeidsovereenkomst.

Het MKB als de banenmotor van Nederland. Sinds 2014 zet de banengroei in het MKB zich in de volle breedte door en ligt deze nog steeds ruim boven de groeipercentages van de het BBP zoals het CBS deze berekent.
Met name de provincies Noord-Brabant, Drenthe en Flevoland laten een sterkte groei zien met ruim 4,3%.
De Kinderopvang blijft een substantiële groei doormaken met 13,6%. Ook de timmerindustrie (8,4%), gehandicaptenzorg, de tankstationbranche en de dierenartspraktijken (allen meer dan 7%) zijn sterk gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

De Van Spaendonck MKB Banenmonitor signaleert 3,7% groei in het aantal banen in het Nederlandse MKB voor het tweede kwartaal van 2019 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. Dit blijkt uit analyse van salarisdata van 900.000 Nederlanders werkzaam bij MKB- werkgevers tot 250 werknemers.

De MKB Banenmonitor is een product van Van Spaendonck met als voedingsbodem diverse bronnen zoals een salaris- en personeelsadministratie platform voor meer dan 100.000 werkgevers en 900.000 werknemers. De Van Spaendonck MKB Banenmonitor publiceert elk kwartaal een gratis update van de ontwikkeling van de werkgelegenheid in het Nederlandse MKB voor media, onderzoekers, beleidsmakers en HRM professionals.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!