Een arbocatalogus is niet verplicht, maar zo’n ‘oplossingenboek’ voor risico’s op de werkvloer heeft zeker voordelen, vindt Gepke Haringsma, verenigingsmanager en expert duurzame inzetbaarheid bij Wissenraet Van Spaendonck. In een interview met SERmagazine vertelt zij over het belang van een arbocatalogus en hoe dit document tot stand komt.
In de arbocatalogus worden de risico’s die specifiek bij een bepaalde branche horen uitgebreider beschreven dan in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In de RI&E worden alleen risico’s beschreven die zich in een bedrijf kunnen voordoen, er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende branches binnen een bedrijf. Naast het beschrijven van de risico’s, wordt er ook aandacht besteed aan oplossingen voor deze risico’s. De arbocatalogus kan hierdoor worden ingezet als een praktisch hulpmiddel die werkgevers en medewerkers kunnen raadplegen wanneer nodig.
Bij de totstandkoming van de arbocatalogus van Orsima – industriële dienstverlening – trad Gepke als procesbegeleider op. Hierbij ging het bijvoorbeeld om fysieke belasting, geluid, het werken met gevaarlijke stoffen en explosieveiligheid.
Veiligheid op de werkvloer is een kwestie van steeds weer voorlichten om de aandacht vast te houden
Maar als je tijdens het inwerken bewust wordt gemaakt van de risico’s en hoe je daarmee om moet gaan, is een arbocatalogus dan wel nodig? “Veiligheid op de werkvloer is een kwestie van steeds weer voorlichten om de aandacht vast te houden”, vertelt Gepke. “Het is voor zowel de werkgever, als de medewerker fijn om een document erbij te kunnen pakken wat door beide partijen is samengesteld en waar de belangen van beide partijen centraal staan.”
Wil je meer weten over de arbocatalogus?
>> Lees het het volledige interview met Gepke Haringsma in SERmagazine