‘Je hoort er niet bij als je geen coach inschakelt’

Header circle
Circle
'Je hoort er niet bij als je geen coach inschakelt'

Beroepsverenigingen willen dat een coach een beschermd beroep wordt en een keurmerk verplicht. „Er is een oerwoud aan coaches. Als een coach een keurmerk draagt, wordt het voor coachzoekenden makkelijker kiezen”, zegt Anique Laanstra van de Landelijke Vereniging Supervisie en Coaching (LVSC). Bij deze vereniging en ook bij NOBCO en ICF kun je een keurmerk aanvragen of certificering doorlopen, mits je een relevante (post-hbo-)opleiding hebt gevolgd. Daarnaast moet je je laten bij- en nascholen en volg je intervisie en/of supervisie.

De LVSC telt 2000 aangesloten coaches en supervisoren. Soortgelijke beroepsverenigingen zijn NOBCO (2750 leden) en Noloc (1700 leden). Kleinere clubs zijn ICF (internationaal de grootste) en andere specifieke keurmerken voor één type coach.

En dan heb je nog Stichting Registratie (StiR), met ruim 1000 ingeschreven coaches. StiR biedt – in tegenstelling tot de beroepsverenigingen – geen eigen voor- en nascholing en is hiermee meer onafhankelijk. De vereniging beheert alleen een register en checkt of de coach voldoende is gekwalificeerd en gekwalificeerd blijft. StiR zou het liefst één keurmerk en één beroepsvereniging zien. „Eén keurmerk en beroepsvereniging zou veel meer duidelijkheid bieden voor coach-zoekenden”, zegt Marieke Bendeler, directeur van StiR.

Lees hier het hele artikel

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!