Op donderdag 6 juli heeft Ivan Pouwels het eerste exemplaar van ‘Vereniging 3.0 en verder – De vernieuwing van verenigingen in de praktijk’ uitgereikt aan Fred Schoorl. Deze herziene versie is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Cooperation Next, DNA en Wissenraet Van Spaendonck.
Onder toeziend oog van genodigden heeft Ivan Pouwels (Cooperation Next) het eerste exemplaar overhandigd aan Fred Schoorl. Deze feestelijke bijeenkomst vond plaats bij Hofstede Sterreschans in Nieuwersluis. “Er is mij vaak gevraagd naar ‘de volgende stap’. Of er na 3.0 een vereniging 4.0 komt en hoe die er dan uit ziet. Daarom ben ik erg blij dat door samenwerking deze herziene versie tot stand is gekomen. Het biedt waardevolle aanvullingen en nieuwe inzichten in de ontwikkeling van verenigingen”, aldus Ivan.
Vereniging 3.0
In Nederland zijn we door verenigingen aan elkaar verbonden. Verenigingen kunnen oplossingen bieden voor grote maatschappelijke vraagstukken. “Het gedachtengoed ‘Vereniging 3.0’ is ontwikkeld binnen Wissenraet Van Spaendonck en in 2019 opgetekend door Ivan Pouwels. Het heeft al tot vele transities geleid en we zijn ontzettend blij dat we door al deze kennis en ervaring verenigingen een volgende stap kunnen bieden”, vertelt Wijnand van Unen (directeur bij Wissenraet Van Spaendonck) tijdens het openingswoord.
“Begin dit jaar kwam de vraag of we naar een herdruk moesten, maar gezien de laatste ontwikkelingen werd dit een herziene uitgave”, vertelt Ivan. “Het boek is geen blauwdruk voor verenigingen, maar een gestructureerde beschrijving van een beweging die verenigingen hebben doorgemaakt. Het biedt daarmee houvast voor de ontwikkelingen van de eigen vereniging.”
Actualiteit
Tijdens de presentatie vertelt Ivan dat verkennend onderzoek laat zien dat de toekomst van samenwerking de komende jaren wordt gekenmerkt door een aantal impactvolle ontwikkelingen, zoals een groeiende kloof in de achterban, een veranderende rol van de overheid en een toegenomen aanbod aan ‘samenwerking’. Ivan: “Het is belangrijk dat verenigingen creatief zijn om mensen te boeien, betrekken en verbinden.”
Van vereniging 3.0 naar 4.0
Het is waarschijnlijker dat de ontwikkelingen van verenigingen niet één uniforme ontwikkeling naar een vereniging 4.0 is, maar zich langs een lijn van een aantal scenario’s ontwikkelt. De pandemie heeft immers aangetoond dat sommige verenigingen beter in staat bleken om in te kunnen spelen op nieuwe ontstane situaties en leden hierin mee te nemen.
Uitdagingen voor verenigingen
Cécile Veldman (directeur bij DNA) ging in gesprek met verenigingsprofessionals over de uitdagingen waar verenigingen voor staan. Hierin geeft Peter Tack (lector bij VU Amsterdam) aan dat verenigingen misschien wel de vierde macht zijn in de trias politica en benadrukt Anneroos Blok (Verenigingsmanager bij Wissenraet Van Spaendonck) het belang van data en hoe data verenigingen kan verrijken. Als we kijken naar de uitdagingen van jonge versus oudere leden, dan is Bouwend Nederland een mooi voorbeeld. Itzèl Zuiker (verenigingsmanager bij Jong Bouwend Nederland): “Dit is heel herkenbaar als we kijken naar de 4000 leden van Bouwend Nederland versus de 300 van Jong Bouwend Nederland. High potentials moeten aangehaakt worden door de ‘oudere’ garde en meegenomen worden om aansluiting te vinden.”
Rick Bollen (Verenigingsmanager bij Wissenraet Van Spaendonck): “Bij marktconsolidatie is het belangrijk om te kijken hoe dit zich verhoudt tot de bestuurstafel. Je moet concreet weten wat er speelt, wat dit betekent voor de belangenbehartiging, voor de financiën, etc. Hoe gaan we onszelf herijken?” Erna Berends (Manager ledenorganisatie bij Cumela) vertelt over haar ‘versleten eerste boek’ en wat ze ervan heeft geleerd. Haar les hieruit is om bestuurders enthousiast te maken om te leren. Vervolgens moet je kijken of het fundament en de statuten wel overeenkomen om hier mee aan de slag te gaan.
Met de stelling ‘Zonder verenigingen kunnen we de uitdagingen waar de maatschappij voor staat niet oplossen’ is iedereen het eens. We moeten branche overstijgend kijken en de goede gesprekspartner vinden. De ondernemers moeten het doen, die moeten voldoende kennis hebben om het gesprek aan te gaan.
Overhandiging
Het eerste exemplaar werd door Ivan uitgereikt aan Fred Schoorl, voormalig directeur BNA. “Het is fijn dat we modellen hebben, maar in de wereld van verenigingen hebben we te maken met mensen. Verenigen is een leefstijl over hoe je met elkaar in het leven staat en de toekomst tegemoet kunt treden. De toekomstbestendigheid ligt in de waarden waar wij met elkaar voor staan”, aldus Fred Schoorl. De presentatie werd afgesloten met een feestelijke borrel.
Bestellen
‘Vereniging 3.0 en verder – De vernieuwing van verenigingen in de praktijk’ biedt verenigingsprofessionals en bestuurders een antwoord op actuele vraagstukken en daagt hen uit om kansen te pakken die vernieuwing en innovatie kunnen bieden. Het boek is verkrijgbaar via de webshop van DNA.