Hoe werk je als vereniging optimaal samen?

Header circle
Circle

Uit het eerste Nationaal Verenigings Onderzoek (door DNA en IVBB) blijkt dat 92% van de brancheverenigingen en 84% van de beroepsverenigingen samenwerking als (zeer) belangrijk aanmerken.
Zowel branche- als beroepsverenigingen willen meer nadruk leggen op samenwerking op het gebied van belangenbehartiging.

De uitkomsten van het Nationaal Verenigings Onderzoek vormen de basis van het artikel ‘Samenwerken: het bereikbare ideaal‘. In dit artikel geeft collega Anneroos Blok vanuit haar ervaring en expertise tips om als vereniging optimaal samen te werken. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

You win some, you lose some
Anneroos geeft onderstaande tips:

  • Het is voor samenwerkende verenigingen belangrijk dat zij het gezamenlijke doel van de leden helder voor ogen hebben. Blijf dat gezamenlijke doel nastreven. Check ook regelmatig bij de leden of de vereniging zich nog op de juiste manier profileert;
  • In de belangenbehartiging is het belangrijk om op basis van een stakeholderanalyse een goed beeld te krijgen van hoe het speelveld eruit ziet en met welke andere verenigingen/organisaties je kunt optrekken op bepaalde onderwerpen. Zijn er onderwerpen waarop je elkaar niet vindt? Spreek dit dan naar elkaar uit en sluit deze onderwerpen dan ook uit in de samenwerking. Iedere partij kan op deze onderwerpen zijn eigen lobby voeren. Beter transparant aan de voorkant, dan gedoe achteraf;
  • Als we kijken naar vereniging 3.0 zien we dat een alliantie/samenwerkingsverband een belangrijke bijdrage kan leveren aan het bereiken van een gezamenlijk (maatschappelijk) doel. Dat betekent ook dat je soms als vereniging over een (deel) van je eigen belang heen moet stappen en niet altijd direct als enige partij in de schijnwerpers staat. Accepteer dat dit een samenwerkingspartner of het samenwerkingsverband kan zijn. Wees tevreden met het bereiken van het doel, want daar gaat het om. Zorg voor goede communicatie naar de leden, neem ze mee in het proces, welke rol heb je als vereniging gevoerd en welke resultaten zijn bereikt?
  • Er komen situaties in de samenwerking voor waar je als vereniging over het eigen belang heen moet durven stappen. Samenwerking kan veel opleveren, maar soms moet je ook je verliezen incasseren. Kortom ‘you win some, you lose some.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.