Het vitale belang van verenigingen in coronatijd en daarna

Header circle
Circle

Verenigingen spelen een vitale rol in het oplossen van problemen rond de coronacrisis. In dit artikel bekijken onze associate partner Rob Bongenaar en Annie van de Riet hoe we deze vitale rol kunnen blijven versterken.

Waar de economie tot stilstand kwam, werd flink gas gegeven bij brancheverenigingen
Zoals we allemaal kunnen zien is de coronacrisis er één van ongekende omvang met een gigantische directe impact. Toen het stof na de eerste piek enigszins gedaald was en de boel weer langzaam kon worden opgestart, waren er allerlei zaken nodig om de overheid en gezondheidsdiensten ervan te overtuigen dat er verantwoord kon worden gewerkt, gewinkeld, naar school gegaan, gesport, gezorgd, gerecreëerd…In een ongelofelijk tempo zijn verenigingen met hun koepels aan de slag gegaan en hebben zij afspraken gemaakt met het kabinet. Een prestatie van formaat en een bewijs van de grote meerwaarde van verenigingen.

Anticyclisch
We willen hier met name ingaan op de rol van brancheverenigingen. Zij spelen een belangrijke rol in de verbinding tussen publiek en privaat. Ze doen dat door collectieve belangenbehartiging voor de aangesloten leden. Een breed begrip dat nogal kan verschillen qua inhoud, afhankelijk van de economische situatie en tijdsgeest.

Brancheverenigingen zijn, in tegenstelling tot de meeste bij hen aangesloten bedrijven of organisaties, anticyclisch; in goede economische tijden hebben leden minder behoefte aan het collectief waar dat in tijden van economische tegenslag juist extra gevraagd wordt. Bij economische tegenslag pakken brancheorganisaties traditioneel hun rol en ze maken van de gelegenheid gebruik om zich eens extra goed te profileren. Want juist in deze omstandigheden kunnen ze….

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.