Een verplichte premieafdracht, het heeft vooral voordelen!

Header circle
Circle

Misschien heb je dit ooit meegemaakt: op een mooie dag komt er een brief of een mail binnen met de mededeling dat jij als MKB ondernemer onder een bepaalde werkingssfeer valt en dat je verplicht bent om premie af te dragen. De factuur volgt snel.

Nu ben je een druk persoon en ook die dag was er weer van alles aan de hand. Bovendien heb je al genoeg aan je hoofd als gevolg van de voortslepende coronacrisis. Dus dit zal wel. Maar die brief of mail ontvang je nog een keer. En dan lees je dat je inderdaad verplicht bent om premieafdracht te doen omdat jouw bedrijf onder een bepaalde werkingssfeer valt. En dan?

Dan ben je ineens aangesloten bij een sociaal fonds
Ja en dan… Er zijn best veel voordelen te halen uit het feit dat je bent aangesloten bij een sociaal fonds. Eerst even de boel op een rijtje. Wat is een sociaal fonds nu eigenlijk? Want het klinkt niet meteen heel flitsend en snel. Een sociaal fonds wordt meestal opgericht door de sociale partners in een branche. Dit zegt je mogelijk nog niet zoveel.
Waarschijnlijk ben je wel bekend met de term cao. Je bent er niet dagelijks mee bezig, zeker niet, maar het is bekend terrein. De cao wordt afgesloten door werknemers- en werkgeversorganisaties. In de cao worden afspraken gemaakt over de duur van de werkweek, het salaris, vakantiedagen, noem maar op. Er worden ook afspraken gemaakt die ten goede komen aan werknemers en werkgevers in een bepaalde branche. Dat zijn afspraken die een meer collectief karakter kennen. Dus bij cao’s van branches met zware beroepen worden er naast afspraken op het gebied van arbeid ook afspraken gemaakt over vervroegd uittreden en bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid.

Ook jij bent bezig met duurzame inzetbaarheid
Daar haakte je bijna af…..want daar zijn we weer met duurzame inzetbaarheid. En toch? Ook jij bent er echt mee bezig!. Sterker nog, één van de grootste knelpunten van het MKB is het aantrekken, aannemen en behouden van goed personeel. De belangrijkste doelstelling van duurzame inzetbaarheid is het veilig en gezond aan het werk houden van je mensen. Dat heeft dus vooral invloed op het behouden van mensen. En het vinden van de juiste mensen, ook zoiets. Maar hoe vind je de juiste mensen op een arbeidsmarkt waar iedereen op zoek is naar personeel? Nou, daar komt het sociaal fonds om de hoek kijken!

Hoe dan? Neem de zorg, een bekend verhaal. Er is een tekort aan personeel in de zorg. Dat manifesteert zich op alle fronten en met name in de huisartsenzorg. Huisartsen zijn net als jij werkgevers. Het zijn kleine werkgevers met een drukke agenda die zitten te springen om personeel, misschien heel herkenbaar? Het Sociaal Fonds Huisartsenzorg heeft met sociale partners afgesproken om een bijdrage te leveren aan voldoende gekwalificeerd personeel in de huisartsenzorg. Daarom zijn ze een project gestart om doktersassistenten op te leiden, die binnen 6 (!) weken inzetbaar zijn bij de huisarts. En wie betaalt dat dan? Jij dus, via datzelfde sociaal fonds samen met veel meer anderen uit jouw branche, via de premie die je afdraagt. Dat stond in die brief die je op die mooie dag kreeg. En zo zijn er veel meer voorbeelden. Uit de techniek, de metaal, de autobranche en noem maar op. Onbekend maakt onbemind, ga daarom vooral de dialoog aan met jouw sociaal fonds. Wij brengen je graag in contact!

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.