Door crisis minder cao’s afgesloten. Blijf de dialoog aangaan!

Header circle
Circle
Communitymanagement Wissenraet Van Spaendonck

Tot nu toe werden er dit jaar 128 cao’s afgesloten, waarvan de meeste vóórdat de crisis uitbrak. In een normaal jaar worden tot en met oktober 260 cao’s afgesloten. Zo meldt PW aan de hand van gegevens van AWVN.

Collega Roel Fransen over de consequenties van het afsluiten van minder cao’s.

“De coronacrisis legt het belang van goede arbeidsverhoudingen bloot. Wij zien ook dat er minder cao’s worden afgesloten. De klassieke tegenstelling tussen werkgevers- en werknemersbelangen lijkt groter te worden. Bedrijven zien inkomsten teruglopen terwijl vakbonden blijven staan voor de belangen van hun leden, waarvan juist nu, in sommige sectoren, veel gevraagd wordt.


Omdat we voor meerdere branches cao-onderhandelingen faciliteren zien we ook kansen. Het is nu een tijd om als cao-partij na te denken over het opnemen van bepalingen die de branche en haar arbeidsverhoudingen weerbaarder maken voor tegenslag in de toekomst. Dit vraagt om concessies en een open houding naar elkaar. In tijden van onzekerheid is het daarom van belang dat cao-partijen met elkaar in dialoog blijven en wellicht de tijdelijke impasse te gebruiken om onderzoek te doen onder werkgevers en werknemers. Vanzelfsprekend zijn werkgevers- en werknemersorganisatie altijd in contact met de achterban, een verdieping van dit contact op het gebied van weerbaarheid kan nieuwe inzichten bieden.


Daarbij gaat het om het weerbaar maken van personeel met interventies op het gebied van duurzame inzetbaarheid maar ook om het verduurzamen van organisaties. Werkgevers en werknemers zijn meer dan verbonden met elkaar. Ze zijn afhankelijk van elkaar. Dat begrepen Wim Kok en Chris van Veen maar al te goed toen ze in 1982 het akkoord van Wassenaar sloten. De open houding en het gevoel van urgentie was, en is ook nu, nodig om cao’s te kunnen afsluiten en een weerbare arbeidsmarkt te garanderen.”

Meer informatie over cao onderhandelingen? Neem contact op met één van onze experts.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.