Artikel FD: Brabantse arbeidsmarkt raakt oververhit

Header circle
Circle

De forse economische groei in Noord-Brabant leidt tot oververhitting op de arbeidsmarkt. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van SER Brabant, een adviesorgaan van de provincie Noord-Brabant.

Groei vooral in mkb
Dat de Brabantse hightech-sector al jaren goed presteert is bekend. Nu volgt het Brabantse midden- en kleinbedrijf in de bouw, logistiek en automotive, met een verwachte omzetgroei van 12%. Vooral daar ontstaan nieuwe banen.

Robotisering slaat extra hard toe
SER Brabant verwacht dat de robotisering zich in Brabant extra zal doen voelen, omdat er veel maakindustrie is. Secretaris Leo Dubbeldam van SER Brabant denkt dat om- en bijscholing daarom cruciaal wordt. Gebruik van robots leidt op korte termijn nog niet tot banenverlies, zo verwacht hij, maar banen zullen veranderen en extra scholing is daarom hard nodig. ‘De middengroepen op de arbeidsmarkt zullen het meest geraakt worden door robots die hun werk overnemen.’ Robots zullen niet alleen in de maakindustrie komen, maar ook in landbouw, logistiek en zorg, zo verwacht SER Brabant.

Robotisering is een belangrijke trend, vindt ook The Reshoring Connection uit Tilburg. Het samenwerkingsverband van Tilburg University, Midpoint Brabant en de Hart van Brabant-gemeenten helpt ondernemers die in Nederland willen produceren en niet in landen als China. Inzet van robots kan bedrijven helpen om productie terug te halen of in Nederland te houden. ‘Zo kan ook werk ontstaan’, zegt Denise van Bemmel, projectmedewerker van The Reshoring Connection. ‘Mensen blijven nodig om machines aan te sturen.’

Lees hier het volledige artikel in het Financieel Dagblad

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!