4 vragen aan Rosetta Kooistra, de nieuwe directeur van Wissenraet Van Spaendonck

Header circle
Circle

Per 2 november start Rosetta Kooistra als nieuwe directeur van Wissenraet Van Spaendonck. Met haar brede ervaring, nieuwe inzichten én een persoonlijke touch wil Rosetta de positie van Wissenraet Van Spaendonck verder versterken. De komende jaren gaat ze zich richten op de positionering, waardetoevoeging en het marktleiderschap van Wissenraet Van Spaendonck en op het initiëren en faciliteren van nieuwe samenwerkingsvormen. In dit korte interview geeft ze antwoord op vragen over haar toekomstige rol bij Wissenraet Van Spaendonck.

Wat was voor jou de doorslaggevende reden van jouw keuze voor Wissenraet Van Spaendonck?

In veel verenigingen waarbij ik betrokken ben geweest, speelde Wissenraet Van Spaendonck een rol en hebben zij een goede indruk op mij achtergelaten. Zelf ben ik al vanaf de start van mijn loopbaan betrokken bij verenigingen en nieuwe samenleving, de netwerkorganisatie, ketensamenwerking: allemaal elementen waar ik continu mee bezig ben en mij met veel plezier en passie voor inspan.

Samenwerken, luisteren naar elkaar, verenigingsdemocratie, maar ook in co-creatie met leden of met stakeholders de belangen vertegenwoordigen vind ik prachtig om te mogen doen. Daarnaast houdt Wissenraet Van Spaendonck zich ook actief bezig in het veld van paritaire samenwerkingsverbanden. In mijn tijd bij de vakbond, zeker als werkgeversvoorzitter, heb ik de nodige ervaring heb opgedaan in het veld van sociale partners. Niet alleen om dit “veld” te faciliteren, maar ook qua lobby en als eerste werkgevers onderhandelaar. Wissenraet Van Spaendonck bedient een práchtig speelveld en is zeer deskundig op veel vlakken. Dat maakt me op voorhand al heel trots om voor deze mooie organisatie te mogen werken!

Wat is je ambitie? Wat wil je over 2 jaar met Wissenraet Van Spaendonck bereikt hebben?

Ik geloof erin dat de maatschappij, de samenleving, bedrijven en verenigingen hun ontwikkeling kennen. Ambitie klinkt als iets solistisch terwijl mijn uitgangspunten juist zijn om te kijken waar we dingen samen kunnen doen met anderen. En wel op zo’n manier dat dit ten goede komt van elk onderdeel wat hierin participeert. In die zin geloof ik echt in de win-win-win situatie.

Sámen dingen bereiken wat goed is voor elk afzonderlijk én voor het geheel. Of dit nou binnen onze eigen prachtige organisatie is, de verschillende bedrijven in de Van Spaendonck Groep, of in de buitenwereld. Dit is de tijd dat je dingen ontwerpt, co-creëert samen met klanten, verenigingen, sociale partners, samenwerkingsnetwerken. Mijn ambitie, als je het dan zo zou mogen noemen is om op alle vlakken te kijken hoe we van één plus één, drie kunnen krijgen. Qua rendement van Wissenraet, van de Spaendonck-groep in het algemeen en, zeker niet op een lagere plaats, de positionering van Wissenraet Van Spaendonck sámen met de samenwerkingsverbanden, de netwerkorganisaties die we kennen en die gaan ontstaan in de komende jaren. Daarnaast heb ik de persoonlijke doelstelling om de SDG’s, de Sustainable Development Goals, zoals deze steeds belangijker worden in de wereld én in ons aller ondernemerschap, te bundelen en krachtig te maken. Van buiten naar binnen kijken, dat is voor mij ook heel belangrijk!

En intern, binnen Wissenraet Van Spaendonck? Ook veel plezier hebben in het werk en in het samenwerken met anderen! Dus over twee jaar? Plezier, een goede samenwerking zowel in- als extern, geïnspireerd en volop mee in deze tijdsontwikkeling en een gezond rendement.

Welke ervaring breng je in bij Wissenraet Van Spaendonck?

Vanaf de start van mijn loopbaan ben ik betrokken bij verenigingen en het veld van sociale partners. Onder andere als directeur van SBI-concern en FNV Bouw, in de rol van directielid bij KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) en als hoofdbestuurslid bij Yarden.
Bij SBI en FNV heb ik veel ervaring mogen opdoen in het reilen en zeilen van een profit organisatie. In beide organisaties, later gefuseerd tot één organisatie, heb ik mogen leren hoe je vanuit een gesubsidieerde omgeving je moest gaan verhouden tot een commercieel bedrijf. En dat zonder de maatschappelijke doelstellingen te veronachtzamen. Hoe je klantgericht en, het liefst in co-creatie met de klant, prachtige producten neer kan zetten. En wat het spanningsveld tussen de creativiteit en de, door professionals zeer gewaarde, autonomie met zich mee brengt. Soms kwam dit in botsing met de, voor de organisatie, noodzakelijke dingen die als ambtelijk gevoeld werden. Professionele vrijheid in combinatie met verantwoordelijkheid zullen we maar zeggen.

Mijn jaren als werkgever binnen de vakbond, FNV Bouw, hebben me zeer gevormd. Het spanningsveld soms tussen een werkorganisatie en wat deze kon leveren en de wens, noodzaak van leden, bondsraadsleden of een bondsbestuur. De constante zoektocht naar waar we elkaar konden vinden, intern, maar ook tussen de verschillende bonden, werkgeversorganisaties en Den Haag.

Ook bij andere verengingen ben ik de ogenschijnlijke tegenstellingen tegengekomen. Binnen het KNGF tussen regionale verenigingen, beroepsinhoudelijke verenigingen en de koepel. En binnen Yarden tussen regionale besturen, hoofdbestuur en leden. Bij de vereniging waar ik momenteel zelf bestuurslid ben, de VMBN (Vereniging van Mindfulnesstrainers) geldt dat er altijd een spanningsveld is tussen belangen van het individu en het belang van het totaal. Een zeer interessant proces waarbij luisteren en zoeken naar de meerwaarde van het geheel écht van groot belang is. En ja, dat neem ik zeker mee naar Wissenraet Van Spaendonck.

En wat neem je mee op persoonlijk vlak?

Ik ben postacademisch opgeleid executive coach én ik ben mindfulnesstrainer, in de hoogste categorie. Overigens ook gespecialiseerd in mindfulness op de werkvloer, bij organisaties. Mijn coachschap is een onderdeel van hoe ik met collega’s, en ook met externe belanghebbende omga. Ik ben een aandachtige luisteraar. Ik probeer mij altijd in te denken wat iemand zegt, wat hij of zij bedoeld en wat de vraag achter de vraag is.

Ik ben nieuwsgierig naar mensen, naar wie ze zijn en dat gaat verder dan hun functie. Waar liggen ze van wakker, waar worden ze blij van? Dit zijn dingen die ik graag weet zodat ik ermee kan werken. Ik bekijk mensen als één geheel, holistisch. Als iemand goed in zijn vel zit, zowel balans privé als werk (en vergeet het sociale leven niet) dan werken mensen op hun best. Dat geldt voor mij én voor alle anderen!

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.