3,8% banengroei in het MKB: grootste groei in zorggerelateerde branches

Header circle
Circle

In het MKB is in het derde kwartaal van 2017 een groei in werkgelegenheid van 3,8% waargenomen ten opzichte van het derde kwartaal van 2016. De groei in het midden en kleinbedrijf ligt al maanden boven de 3,5% en daarmee boven het bruto binnenlands product (CBS). Alle sectoren en ook de meeste provincies laten mooie groeicijfers zien.

Het MKB is met recht een banenmotor te noemen. De groei in het aantal banen ligt volgens de Van Spaendonck MKB Banenmonitor al drie kwartalen op rij op dit hoge niveau en vrijwel alle sectoren profiteren van het economisch herstel. Alhoewel de zorg doorgaans wordt gekenmerkt door relatief grotere organisaties zien we het MKB in deze sectoren groeien en weten deze organisaties ook nog hun vacatures in te vullen. Opvallend is dat de verpleeg-en verzorgingstehuizen en thuiszorg, kinderopvang en timmerindustrie bovengemiddeld (allen met meer dan 10,8%) zijn gegroeid ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. De grootste stijgers in Fte’s zijn voornamelijk zorggerelateerde branches.

De druk op de arbeidsmarkt wordt breed gevoeld, naast nieuwe banen was er immers sprake van ruim 19,7% vervangingsvraag. Alle regio´s in Nederland profiteren, met Friesland, Overijssel, Flevoland en Noord Brabant als absolute koplopers.

Meer weten over de MKB Banenmonitor? Bekijk hier alle informatie over de cijfers van het derde kwartaal van 2017.

Kennisbank

Hier vind je alle benodigde informatie op het gebied van samenwerken. Whitepapers, artikelen en blogs, geschreven door onze experts, die jou ondersteunen om vakinhoudelijk en procesmatig goede beslissingen te nemen.

Kennisbank

Nieuws

Nieuwsbrief

Ontvang onze whitepapers en artikelen in je postvak!